Functionele Optometrie Kim Rooms

Links & Publicaties

Links

Publicaties

De Zeewacht, oktober 2011

Comfortabel zien bij Kim

artikel: Comfortabel zien bij Kim

MARIAKERKE - Langs de Nieuwpoortsesteenweg 669 hebben de zussen Bonnie en Kim Rooms een gemeenschappelijke praktijk geopend. Bonnie geeft haar patiënten een behandeling als kinesist, Kim is gespecialiseerd in functionele optometrie.

"Functionele optometrie, ook wel ontwikkelingsoptometrie genoemd, is de wetenschap van het zien", verduidelijkt Kim Rooms. "Vermits zien zich ontwikkelt, kunnen er ook bij het leren zien moeilijkheden ontstaan. Het onderzoek start met een uitgebreide meting van de visuele vaardigheden en kan naargelang de behoefte aangevuld worden met een ontwikkelingsoptometrisch onderzoek. Een van de mogelijkheden hier is na te gaan of je begrijpt wat je ziet en of het visueel geheugen naar behoren functioneert. Aan de hand van de resultaten uit die metingen begrijp ik hoe iemand ziet en hoe de betrokkene comfortabeler kan zien. Dit mondt uit in een aangepast handelingsplan, zoals een brilvoorschrift, adviezen rond visuele hygiëne, visuele training..."

"Cliënten kunnen hier terecht met een waaier aan klachten: bijziendheid, verziendheid, scheelzien, een lui oog, hoofdpijn, wazig zicht, branderige ogen, concentratieproblemen, leer- en leesmoeilijkheden. Er zijn heel wat symptonen waaraan je kan merken dat het visuele comfort niet is wat het zou moeten zijn: moeite met begrijpend lezen, snel afgeleid zijn, slordig schrijven, een oog sluiten tijdens het lezen, verkorte leesafstand... Het ziekenfonds komt niet tussen in de kosten. Indien nodig verwijs ik door naar de oogarts", zegt Kim Rooms nog. (BVO)

De Streekkrant, november 2008

Kim Rooms enige functioneel optometriste in de regio

artikel: Kim Rooms enige functioneel optometriste in de regio

OOSTENDE - Zopas startte Kim Rooms als zelfstandige. Deze functioneel optometriste pakt de zaken grond aan en integreert het visuele aspect in de persoon in zijn totaliteit.

Kim Rooms behaalde in juni het diploma bachelor in de optiek en optometrie. "Functionele optometrie is de wetenschap van het zien waarbij we de persoon in zijn totaliteit bekijken. Onder andere mensen die bijziend of verziend zijn, oncomfortabel zien, scheelzien of een lui oog hebben, klachten hebben zoals hoofdpijn, wazig zicht, branderige ogen of algemene visuele vermoeidheid kunnen hier terecht", zegt Kim die ook over een moderne refractie-unit beschikt om de metingen te doen.

Vaak zijn er verschillende symptomen zoals het sluiten van een oog tijdens het lezen, veel moeten knipperen om scherp te stellen, symbolen verwarren, slordig tekenen en schrijven, snel afgeleid zijn,... Zowel volwassenen als kinderen kunnen terecht bij functioneel optometriste Kim.

"We beginnen met een optometrisch onderzoek van de ogen. Aan de hand van een waaier van tests om de visuele vaardigheden te onderzoeken, probeer ik te begrijpen hoe iemand ziet en hoeveel energie het kost. Visuele problemen kunnen ook het resultaat zijn van omgevingsdruk. Daarna ga ik de verschillende mogelijkheden voor een handelingsplan na. Dit kan resulteren in een brilvoorschrift, adviezen rond visuele hygiëne en trainingssessies en oefeningen die thuis kunnen gebeuren", luidt het.

Kim heeft haar werkingsgebied over de hele kust: "Ik ben de enige functineel optometriste in de regio en heb heel bewust gekozen om me zelfstandig te vestigen in de Frans Musinstraat 10." Afspraken kunnen op maandag, woensdag en donderdag op 0497 90 79 19 of op info@optometrie-kim.be. (efo)

info Functionele Optometrie Kim Rooms